Według mądrości głoszonej przez Hipokratesa, właściwe odżywianie to istota zdrowia

Natura sama w sobie daruje nam zdrowe i witalne jedzenie. Dzięki temu, przyroda pozwala nam na walkę ze schorzeniami organizmu i równocześnie zapewnia odpowiedni stan zdrowia. Generalnym źródłem zaburzeń są nasze przyzwyczajenia jedzeniowe i tryb życia. Ulepszana żywność jest bezsprzecznie główną przyczyną złego stanu zdrowia.

Olej lniany

Źródło: ekoj.pl
Takie jedzenie nie daje nam energii zużywanej do samoregeneracji organizmu, która dawniej była dostarczana wraz z naturalnym pożywieniem. W okresie zwiększonego zapotrzebowania na jedzenie ekologiczne, w kategorii tłuszczów wyróżniamy oleje pozyskiwane na zimno, których przyjmowanie doprowadza do powstrzymania bądź ograniczenia rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak – otyłość, niedokrwienna choroba serca, nadciśnienie tętnicze.

Spośród olejów tłoczonych na zimno można wymienić oleje pozyskane z nasion, owoców i z pestek – olej z nasion lnu (najlepsze spożywcze oleje), olej z nasion wiesiołka, olej z nasion ogórecznika lekarskiego, olej z pestek dyni oraz olej z owoców oliwki, olej z owoców rokitnika jak też olej z orzechów czy olej z kiełków pszenicy. Zróżnicowanie olejów z pierwszego tłoczenia jest tak samo ważne w naszej diecie, jak świeże warzywa i owoce. Czasy, gdy oleje stosowaliśmy jedynie jako swego rodzaju przyrząd do przygotowania dań, muszą odejść w przeszłość. Do prawidłowego funkcjonowania, organizm potrzebuje nawet więcej kalorii wywodzących się ze zdrowych tłuszczów, aniżeli z białek. W związku z tym w zdrowych posiłkach, powinno być dwa razy więcej typów zdrowych tłuszczów niż białka.

Substancje znajdujące się w oleju z pestek dyni – balsam do ciała – kojący, stanowią o jego zdrowotnych cechach. Olej z pestek dyni, otrzymywany jest metodą na zimno. Posiada ciemnozielono-brązowy odcień, orzechowy smak i orzechowy aromat. Tłuszcze, które znajdują się w nasionach dyni, zaliczają się do tłuszczów roślinnych, zawierających wszystkie niezbędne związki dla naszego organizmu.

Olej lniany wytwarzany metodą na zimno jest olejem roślinnym o żółtawym kolorze i intensywnym, cierpkim aromacie. Zawiera fantastyczną proporcję zdrowych, nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6. Kwasy te klasyfikowane są do grupy NNKT – czytaj
nawet pomocna strona, warto zajrzeć
znacznie więcej znajdziesz na www
oryginalna strona. Są to tłuszcze, których organizm ludzki potrzebuje, a nie potrafi sam ich wyprodukować. Warto zaznaczyć, iż kwasy omega-3 stanowią aż 15 % budulca tkanki mózgowej.