
Nastrzyknięte mięso musimy zagłębić w pozostałej solance i peklować 2-4 dni w temperaturze 4-6 st. C. Następnie, po osuszeniu, wędzimy je 2 godziny do uzyskania należytego odcienia. Musimy mieć na względzie, że najlepszy dym i najsmaczniejsza szynka jest, gdy do palenia wykorzystujemy drewna z drzew owocowych.
Żeby przygotować własne przetwory mięsne nie trzeba wielkiego wysiłku ani znacznych kosztów. Możemy na początek spożytkować beczułkę z obciętym dnem. Można również kupić wędzarkę, są już w sprzedaży przenośne – balkonowe lub ogrodowe. A kiedy zabawa w wędzenie spodoba się nam, dobrze jest wybudować własną. Zadymiacze, jak sami siebie częstokroć zwą entuzjaści domowych wędlin, zazwyczaj sami stawiają wędzarnię, dbając, by palenisko było odpowiednio daleko od przegródki z mięsem, aby produkty rzeczywiście wędziły się, a nie piekły. Większość unika też wykorzystywania gotowych polepszaczy. Dla poniektórych wręcz peklosól jest czymś niedopuszczalnym. Na jedno wędzenie można kupić gotowe zrębki z drzew owocowych, olchowych lub bukowych.
Wejdź w link i przejdź na stronę twórcy (http://warsaw.nobuhotels.com/pl/). Tam znajdziesz masę szczegółowych treści na opracowany tutaj zajmujący temat.
Do szynek warto użyć wiśniowego drzewa, barwiącego na ciemny brązowy i zapewniającego orzeźwiający, lekki, owocowy zapach.