Archiwa tagu: szynka

szynka

Kiedy produkcja domowa różnych mięsnych przetworów zaczyna robić się opłacalna.

Nie ma nic lepszego na śniadanie od aromatyczne, soczystej wędliny na świeżo ukrojonej kromce. Chłodnicze lady w sklepach gną się wręcz pod natłokiem rozmaitych szynek, kiełbas i salcesonów. Wszystkie kusza wymyślnymi nazwami i pięknym wyglądem. Lecz nie wszystkie są faktycznie smaczne. Nie mówiąc już o niekoniecznie dobrym wpływie kiepskiej jakości wyrobów na zdrowie.

Jak najlepiej przygotować wędliny domowego wyrobu?

Majówka to świetny czas na rozpoczęcie sezonu na wędzenie boczków, szynek, robienie domowych kiełbach. Jeżeli dziś kupimy kawałek pięknego mięsa od szynki, chudziutkiego boczku bądź kilo łopatki, to już za 3 dni można mieć własną apetyczną wędzonkę. A takie produkty są coraz w wyższym stopniu popularne, albowiem wiemy, co konsumujemy.