Archiwa tagu: kiełbasa

kiełbasa

Jak najlepiej przygotować wędliny domowego wyrobu?

Majówka to świetny czas na rozpoczęcie sezonu na wędzenie boczków, szynek, robienie domowych kiełbach. Jeżeli dziś kupimy kawałek pięknego mięsa od szynki, chudziutkiego boczku bądź kilo łopatki, to już za 3 dni można mieć własną apetyczną wędzonkę. A takie produkty są coraz w wyższym stopniu popularne, albowiem wiemy, co konsumujemy.

Jak przed wielu laty kształtował się rynek wędlin i produktów mięsnych, jakie zmiany zaszły na nim w obecnych czasach.

Wielu ludzi pamięta jeszcze z pewnością aromat niepowtarzalnych wędlin i kiełbas sprzed lat. Wykonywane całkowicie naturalnymi sposobami, bez szkodliwych dodatków i polepszaczy nie tylko wspaniale smakowały, lecz również bez większego problemu mogły wytrzymać dłuższy okres w lodówce. Lecz kłopotem było to, że częściej ich nie było niż były, być może ze względu na tę niedostępność ich smak na tak długo był pamiętany.