
Patelnie produkuje się obecnie z kilku różnych materiałów które się różnią przewodnictwem cieplnym i funkcjonalnością, warto więc przed kupnem poświęcić parę chwil na zapoznanie się z chociaż podstawowymi informacjami Najbardziej popularnymi obecnie patelniami sprzedawanymi w większości sklepów są patelnie z teflonu, a pośród nich spotyka się również wiele ich odmian i wersji. Cechą wspólną tego typu patelni jest wewnętrzna, nieprzywieralna powłoka z teflonu – . Za to reszta jest zrobiona z rozmaitych materiałów, w zależności od firmy, droższe modele mają też specjalnie wykonane dna, które pozwalają na dużo szybsze nagrzewanie i dłuższe trzymanie temperatury.
Bardzo podobne cechy mają patelnie wykonane z tytanu, z tym że warstwa na nich jest znacznie wytrzymalsza na wszelakie uszkodzenia mechaniczne. Powoli wkraczają one na rynek, ale szybszy wzrost popularności póki co trochę blokuje ich cena, znacznie większa niż tradycyjnych modeli. Z kolei nieco na znaczeniu zaczęły ostatnio tracić patelnie żeliwne. Jakiś czas temu były one bardzo popularne, bo żeliwo ma doskonałe właściwości termiczne i długi czas utrzymuje ciepło, obecnie wybiera je dużo mniej osób, być może z powodu tego na to, że są dość kruche i trzeba się z nimi delikatnie obchodzić.
Jeśli uważasz, że przedstawiana kwestia jest intrygująca, wejdź na ten link, w najświeższej ofercie (https://azcolor.com.pl/etykiety-samoprzylepne) też odnajdziesz coś godnego zainteresowania!
Poza nimi popularne wśród klientów są patelnie do grillowania, mające specjalne żeberka na dole, a także patelnie głębokie i płytkie do naleśników – więcej pomocy.