
Pierwsza istotna informacja jest taka, że tego rodzaju metoda na robienie posiłków powoduje, że jedzenie dobre jedzenie gdańsk jest znacznie zdrowsze (smaczne przepisy). Rzecz jasna gotowanie i tak jest doskonalsze od metod wykorzystujących olej. Gotując nie dolewasz tłuszczu do elementów posiłku. Jednak tradycyjnie gotowane potrawy posiadają nie tylko niewiele tłuszczu, lecz również… niezbyt dużo witamin. Ciesz skutecznie wypłukuje cenne składniki, które następnie zwyczajnie wylewasz. W trakcie robienia posiłku na parze takie zjawisko nie ma miejsca.
Po drugie, potrawy gotowane na parze zachowują smak, a nieraz wręcz smakują lepiej. Niektórzy przeciwnicy pary czasami są zdania, że przygotowywanie na parze pozbawia warzywa smaku. Ale to dalekie od prawdy. Wystarczy, że choćby raz spróbujesz podgrzać tak ulubione warzywo, a zobaczysz to na własnej skórze. Naturalne produkty będą smakować doskonale, a na pewno nie będą bez smaku.

Ponadto gotowanie na parze jest bardzo proste. Nie trzeba tu wyjątkowe wiedzy czy umiejętności. Jedyne co potrzebujesz to odpowiednia wstawka albo koszyczek do garnka. Akcesorium takie musi posiadać dziurki, przez które przedostaje się para, lecz które okażą się na tyle małe, by można było wygodnie rozłożyć warzywa. Z pewnością zaskoczy Cię to, że gotowanie na parze wcale nie sprawia, że musisz dłużej czekać na obiad.