
Wystarczy do czajniczka z porcelany wsypać liście i zalać tykwa gorącą, ale nie wrzącą wodą, parzyć mniej więcej 3 do 7 minut (magiaorientu.com.pl/category/herbaty-czerwone-klasyczne). Otrzymany tak napój nie będzie miał gorzkiego aromatu, który możemy wyczuć po nieodpowiednim jego uszykowaniu. Nie jest tym samym to trudne, w podobny sposób parzy się prawie każdą inną herbatę. Jakie jeszcze ma wartości dla organizmu? Pobudza wytwarzanie soków trawiennych, ożywia pracę jelit, a więc przyspiesza przemianę materii, a w efekcie wcześniej omawiane spalanie tłuszczów. Napój, którym jest czerwona herbata zmniejsza poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, poprawia obieg krwi w organizmie, a tym samym może być bez problemu przyjmowana przez ludzi zmagających się z takimi kłopotami.
Może też nas napełnić w brakujące minerały, bowiem napar z liści zawiera ich mnóstwo, w tym wapnia i teiny. Działa pobudzająco, wobec tego z chęcią spożywają go ludzie rezygnujące z picia kawy. Leczy schorzenia wątrobowe oraz wspomaga walkę z próchnicą. Tak wiele zalet, a więc nie pozostaje nam nic innego jak tylko udać się do sklepu i nabyć liście do parzenia. Koszt artykułu, którym jest czerwona herbata oscyluje w granicach od kilku do niekiedy kilkuset złotych za 100 gram.
