HACCP w hotelarstwie – czyli, standardy związane z jedzeniem niezędne w odżywianiu zbiorowym

Co znaczy skrót HACCP i jak się ma do hotelarstwa? Jakiego typu są zalety jego wdrożenia dokładnie w życiu Hoteli? Czy powstały kursy, które to mogą naszym osobom dopomóc wprowadzić HACCP do naszego własnego “świata”? To wszyściutko i jeszcze więcej bez żadnego problemu wynajdziesz w środku naszego nowiutkiego felietonu!
Skrót HACCP pochodzi z języczka angielskiego oraz brzmi konkretnie: Hazard Analysis and Critical Control Point, czyli w swobodnym przetłumaczeniu Analizowanie Zagrożeń oraz Krytyczny Punkcik Kontroli.

fan

Autor: Arkadiusz Sikorski
Źródło: http://www.flickr.com
Bywa to system, który to się wprowadza po to, aby mieć możliwość kontrolować między innymi jakość żywności. Jak łatwiutko więc się domyśleć system haccp w hotelarstwie wdraża się po to, aby jakość owego jedzonka była jak najlepsza i miała swoje własne standardy żywieniowe – ciekawy post w http://www.haccp-polska.pl. System ten istnieje również po to, aby mieć możliwość zapewnić potencjalnym klientom, iż nie po trują się wcinając ich (szefów hotelów) jedzenie. Najważniejszymi zaletami wspomnianego systemu bywają bez wątpienia: zwiększenie troski o standardy higieniczne zakładów oraz jakość ich produkcji (polecamy sprawdzić to źródło), zdobycie zaufania konsumentów do wytwórców jedzenia, czy też powiększenie pozytywnej konkurencji między konkretnymi zakładami.

Jak łatwo się domyśleć, nie każdy szef hotelu, czy tez persony u niego pracujący znają się na tego rodzaju rzeczach, z tego powodu powstały kursy, które to posiadają za zadanko wyszkolić dokładne persony w wdrażaniu wspomnianego systemu (kliknij ten adres haccp-polska.pl). Tego rodzaju kursy kosztują w okolicy 1500 złotych, ale za opcję tak nazywanego “full wypas”, czyli ze wszystkimi dogodnościami i z wszelakimi pomocami.