Krótki opis kilku najczęściej spotykanych metod i sposobów zaparzania wyśmienitej kawy.

Kawa jest niezwykle popularnym napojem, każdego dnia na całym świecie wypijanych jest setki milionów filiżanek. Jak się okazuje najróżniejszych metod i sposobów parzenia kawy jest tak dużo, że większość z nas o części nawet nie miała okazji słyszeć.

Śniadanie jedz jak król

Autor: Fotolia
Źródło: Fotolia
U nas w dalszym ciągu największą popularnością cieszy się kawa zalana wrzątkiem, pod wpływem gorącej wody robi się aromatyczny napój. Co istotne, sposób ten nie będzie wymagał zakupu żadnego specjalnego sprzętu, ponieważ jakiś kubek czy szklankę każdy w mieszkaniu posiada. Z kolei kawa parzona w ekspresie wymagać jednak będzie konieczności jego posiadania, ekspresy oferowane są w wielu wersjach, różniących się od siebie parametrami i ceną. Zaletą ekspresów będzie to, że przez wysokie ciśnienie można wydobyć z kawy znacznie więcej aromatu, oraz przyrządzić parę jej różnych odmian.
Jeżeli ktoś z jakiś powodów nie chce płacić sporo za ekspres, to interesującą alternatywę stanowić dla niego może kawiarka g.a.t. Jest to niewielkie, wykonane z aluminium urządzenie, w jakim proces parzenia kawy zachodzi podobnie jak w ekspresach, to znaczy przy wyższym ciśnieniu. Co ważne, kawę przyrządza się w taki sposób bardzo szybko, a sama kawiarka jest tania, bo jej cena przeważnie nie będzie przekraczać stu złotych.

Nowością jeśli chodzi o parzenie kawy jest aeropress, nieduże urządzenie wymyślone po wielu latach badań przez amerykańskiego profesora. Aeropress przypomina swoim wyglądem trochę strzykawkę, składa się bowiem z komory z filtrem oraz tłoka, a sam proces zaparzania jest niezwykle prosty.