Samodzielne pieczenie, czyli pierwszy dobry krok na drodze w dorosłe życie

Rozpoczęcie edukacji w mieście daleko usytuowanym od obecnego miejsca zameldowania, jest dla młodzieży wielkim wyzwaniem. Oprócz chodzenia na ćwiczenia będą musieli zmierzyć się z tymi bardziej trywialnymi czynnościami: od prasowania poczynając, a na zakupach kończąc. Wielkim sprawdzianem samodzielności będzie też przygotowywanie przekąsek na własną rękę.
Akademickie stołówki nie działają już tak prężnie jak jeszcze kilkanaście lat temu, a cena obiadu zamówionego w barze mlecznym jest na tyle wygórowana, że skutecznie odstrasza studentów od konsumpcji. Wolą kupić sobie potrawki w proszku albo fasolkę po bretońsku w szklanym słoiku. Lepszym, a na pewno zdrowszym, rozstrzygnięciem będzie zgłębienie tajników sztuki gotowania domowych zup pomidorowych.

gotowanie na parze

Autor: Jeff Nelson
Źródło: http://www.flickr.com
Pojęcie podstawy gotowania nie obejmuje tylko tak kardynalnych czynności jak warzenie kaszy gryczanej w chropowatych woreczkach foliowych czy gotowanie jajek na twardo. Należy przecież nauczyć się przygotowywać zdrowe, obiadowe dania, które dadzą witalność na resztę dnia, a to bez wątpienia wymaga podstawowej znajomości przepisów kulinarnych. Jadłospis ma być różnorodny, a serwowane kolacje proste i błyskawiczne w przygotowaniu.Po pierwsze, należy rozpocząć od rejestru zakupów – świetny plan to połowa sukcesu każdego przedsięwzięcia. Jeśli zakupimy zbyt wiele produktów, to na pewno nie spożyjemy ich w terminie podanym na opakowaniu i serki czy szynki wylądują na śmietniku. Po drugie, niezbędna okaże się znajomość trików, którymi na co dzień posługują się stuprocentowe gospodynie domowe. Do nich należy np. taki sposób przygotowania makaronu, aby nie lepił się na misce albo nawet wyczyszczenie przypalonych garnków bez użycia chemii.

Kolejnym punktem obejmującym podstawy gotowania (najlepsza pomoc w gotowaniu – zapraszamy na stronę) bywa poznanie i zastosowanie dobrych praktyk. Wyjaśniają one zasady, dzięki którym w kuchni zawsze panuje ład, zdrowe dania bywają przygotowywane punktualnie i nic się nie marnuje, nawet obierki z cytrusów. Przykładem dobrej praktyki staje się zasalanie świeżych ryb tak, aby nie trzeba było ich zamrażać na obiadokolację w kolejnym tygodniu.

Każdy początkujący adept sztuk kulinarnych musi pamiętać, że poznając podstawy gotowania musi równocześnie nastawić się na przejściowe trudności. Zawsze przecież coś się osmali, a gotowane mleko nie raz skipi. Nie warto jednak zrażać się porażkami, tylko ponawiać kolejne próby. W końcu trening czyni mistrzem.