
W największym stopniu niezdrowe są mięsa czerwone. Z kotleta, golonki, boczku lub żeberek najlepiej całkowicie zrezygnować. Jednocześnie, podział mięsna na białe oraz czerwone czasem budzi wiele wątpliwości, dlatego też na przykład dietetycy dzielą mięso białe i czerwone sprawdzając zawartość i rodzaj tłuszczu. Mięsem białym jest kurczak oraz indyk bez skórki, podobnie królik czy struś, pomimo że ma ciemne mięso. Mięsa czerwone to tak naprawdę wieprzowina, wołowina a także baranina. Mięsa białe posiadają nie tylko mniejsze ilości tłuszczu, zawierają także większą ilość dobrych dla zdrowia tłuszczowych kwasów nienasyconych niż niedobrych dla zdrowia nasyconych. Nasycone kwasy tłuszczowe są szkodliwe, gdyż spożywane w większych ilościach mogą wpływać na zwiększenie stężenia cholesterolu we krwi.

Poświęć chwilę i sprawdź tu szkolenia haccp dodatkowe informacje na ten temat – one na pewno Cię zaciekawią, więc nie czekaj za długo:)
Mięso jednocześnie to najbardziej odpowiednie źródło białka (obok mleka i sera). Posiada różne konieczne aminokwasy, takie których organizm sam nie może stworzyć. Są one niezbędne do budowy tkanek. Jest korzystniej przyswajalny niż białko roślinne. O jakości mięsa może świadczyć również to, która firma je wytwarza, na przykład jaki to producent kiełbas, taki jak ten: , o tym też trzeba pamiętać.