
Jeżeli pragniesz otworzyć swą własną restaurację zapewne wiesz, iż jest to jeden z cięższych biznesów. Najważniejszą sprawą jest zatrudnienie dobrego kucharza. Podczas rozmowy rekrutacyjnej nie patrz wyłącznie na umiejętności danej osoby. Dowiedz się w jaki sposób Twój przyszły kucharz mówi o jedzeniu. Jeżeli wyczujesz w nim pasję do gotowania, masz pewność, iż to jest właściwa osoba. Pamiętaj niezawodny kucharz rozkręci każdą restaurację. Drugą rzeczą, o którą musisz zadbać jest obsługa, czyli sprawdzeni kelnerzy czy kelnerki. W trakcie wyboru odpowiedniej osoby na to stanowisko, zwróć dużą uwagę na dotychczasowe doświadczenie kandydata. Uważa się, że bycie kelnerem/kelnerką, to nic szczególnego. Nie wierz w to powiedzenie. Kelner to wizytówka Twej restauracji.
Przyprawniki, czyli diabeł tkwi w szczegółachNo dobrze. A zatem załóżmy, iż masz świetną załogę. Zgadnij, co jeszcze powinieneś zrobić, by Twoi goście byli za każdym razem zadowoleni z Twoich usług. Oprócz dobrego jedzenia szalenie ważne są drobiazgi, takie jak przyprawniki – kliknij i sprawdź. Powinieneś zatroszczyć się o ich odpowiednią ilość i jakość. Na każdym stole powinny znajdować się pojemniczki z rozmaitymi przyprawami. Nie możesz dopuścić do sytuacji, w której Twoi goście będą dzielić się przykładowo jedną solniczką (podawaną z rak do rąk).
Karty menu restauracjiKolejną istotną kwestią jest menu. Miej świadomość, iż wizualny aspekt karty menu restauracji, również decyduje o tym, w jaki sposób Twoi goście będą Cię oceniać. Nie możesz pozwolić na to, by potrawy w menu były nieuporządkowane. Potrawy powinieneś pogrupować tematycznie. Wyodrębnij przystawki, dania główne, śniadania, kolacje, desery. Dobrze jest uporządkować dania mięsne oraz bezmięsne.
A więc środek do sukcesu, to specjalizacja. Jeżeli chcesz stworzyć wyjątkową kartę menu, możesz zlecić opracowanie graficzne karty dobrej agencji reklamowej. Możesz również kupić karty menu restauracji w sklepie. Pamiętaj, w prowadzeniu swojej restauracji najważniejszy jest pomysł, dobry zespół i miłość do jedzenia.