Liofilizacja powoduje, że produkty spożywcze zachowują wszystkie swoje właściwości i mineralne składniki i da się je dłużej przetrzymywać, są też lżejsze i łatwe do spożycia.
Dzisiaj ta metoda jest wyjątkowo powszechna.
![Czerwone wino Czerwone wino](http://img.ava.net.pl/images/1411/54774281bd1b8___flickr_15890408435_w174.jpg)
Źródło: http://www.flickr.com
Liofilizowana żywność jest niesłychanie powszechna wśród sportowców i osób, które przykładowo dużo chodzą po górskich szlakach. Okazuje się, że można w taki sposób wysuszyć nie tylko owoce czy warzywa, lecz także produkty produkty z chin mięsne. Trzeba jednakże pamiętać, że będzie ono miało dość krótki termin spożycia, ponieważ zawiera tłuszcze. Świetną przekąską dla każdego mogą być owoce liofilizowane – owoce liofilizowane. Są one lekkostrawne, da się je wrzucić do torebki i posiadamy pewność, iż zachowały wszelkie wartości odżywcze. Warto pamiętać jednak, aby trzymać je daleko od wilgoci.
Jeżeli chcemy udać się w góry lub na trekking w jakieś odludne miejsce, to warto zabrać ze sobą owoce liofilizowane oraz specjalnie przygotowane posiłki. Tak przygotowane potrawy starczy zalać wodą i natychmiast będą zdatne do spożycia. Owoce z kolei mogą być doskonałą przekąską podczas długich marszów. Liofilizowana żywność może być dość długo przechowywana i nie trzeba używać do tego żadnych substancji chemicznych. Wszystko to sprawia, iż takie jedzenie jest niesłychanie zdrowe i ekologiczne.
![szkło szkło](http://img.ava.net.pl/images/1410/5444c3cdadf91___flickr_15381410507_w193.jpg)
Źródło: http://www.flickr.com
Artykuły liofilizowane bez problemu kupimy w marketach spożywczych oraz w Necie.
Jeżeli zatem lubimy pyszne i zdrowe przekąski, to dobrze będzie zawsze mieć przy sobie paczkę suszonych owoców. Będą one też świetnym dodatkiem do jogurtów.