Ekologiczna produkcja rolna bazuje na użytkowaniu wyłącznie naturalnych preparatów produkcji agrarnej, dbałości o urodzajność gleb, poszanowania zwierząt i trosce o środowisko naturalne. Skąd duża cena ekologicznej żywności – sprawdź przepyszny sok z buraka? Takie gospodarstwa muszą być z reguły samowystarczalne, a przetwórnie powinny stosować dokładnie określone wytyczne. Stosowanie metod produkcji żywności ekologicznej wymaga dużych nakładów pracy oraz czasu .
Jeśli pasjonuje Cię prezentowana w niniejszym poście kwestia, zobacz treść (http://www.gaster-sol.pl/), którą prawdopodobnie również uznasz za pomocną.
W zamian otrzymujemy wartościowe tak pod względem smakowym jak też zdrowotnym wyroby spożywcze.
W ekologicznym przetwórstwie wykorzystuje się wyłącznie sposoby mechaniczne, fizyczne i fermentacyjne. Nie używa się natomiast sztucznych barwników, stabilizatorów, emulgatorów, konserwantów, przeciwutleniaczy jak też środków powlekających. W rolnictwie jak też przetwórstwie stosuje się precyzyjne wytyczne wytwórczości, przechowywania, przetwarzania a także transportu, by zachować najwyższą wartość odżywczą tych naturalnych produktów – kup pestki moreli bio. Warto skosztować certyfikowanej żywności ekologicznej, na przykład twarożku, kiszonych ogórków, wędlin, soków ażeby przekonać się o jej walorach zdrowotnych jak też smakowych.