Nowinki gastronomiczne

Dlaczego bezpieczeństwo jedzenia jest tak ważne? Jakie powinniśmy zachować parametry, by odpowiednio zarządzać procesem produkcji żywności

Mówi się, iż jesteśmy tym, co jemy i nie jest to na pewno przesadne stwierdzenie. To ma znaczenie, jakiego typu żywność jemy, a nawet bardziej istotne jest to w jakiego typu warunkach są one wytwarzane. Przepisy prawa, które składają się na prawo żywnościowe dotyczą zasad produkcji oraz dystrybuowania żywności. Są to zasady prawne odpowiedzialne za sprawdzenie zasad wytwarzania oraz obrotu surowymi, produktami spożywczymi i pokrewnymi rzeczami. Jest to istotne, aby produkowana żywność była jak najlepszej jakości.

Continue reading “Dlaczego bezpieczeństwo jedzenia jest tak ważne? Jakie powinniśmy zachować parametry, by odpowiednio zarządzać procesem produkcji żywności” »

W jaki sposób upiec ciasteczka o smaku kokosowym na spotkanie ze znajomymi?

Każde spotkanie z przyjaciółmi lub większą imprezę warto nie tylko skropić alkoholem, lecz również pysznym jedzeniem. Niektórzy lubią nawet zapraszać znajomych na specjalne ciasteczkowe party – podczas imprezy tworzy się razem niewielki posiłek. A przy tym to okazja do wymiany poglądów i wspólnego spędzania czasu. Oczywiście przekąska, która chce się wykonać nie musi być skomplikowana.

Continue reading “W jaki sposób upiec ciasteczka o smaku kokosowym na spotkanie ze znajomymi?” »

Czy w dwudziestym pierwszym wieku wybranie pysznej i dobrej dla zdrowia,wędliny to coś nie do zrobienia?

W dzisiejszych czasach chemia, czyli konserwanty, wzmacniające nasze doznania smakowe, zapach produktu, czy po prostu jego wygląd, są prawie wszędzie. Znajdziemy je w słodkościach, chlebie, a nawet w wędlinach. Jednak mnóstwo świadomych takiego stanu rzeczy ludzi, szuka innych rozwiązań. Faktem jest, że nie jest to banalne, ale czy z pewnością niewykonalne?

Continue reading “Czy w dwudziestym pierwszym wieku wybranie pysznej i dobrej dla zdrowia,wędliny to coś nie do zrobienia?” »

Samodzielne pieczenie, czyli pierwszy dobry krok na drodze w dorosłe życie

Rozpoczęcie edukacji w mieście daleko usytuowanym od obecnego miejsca zameldowania, jest dla młodzieży wielkim wyzwaniem. Oprócz chodzenia na ćwiczenia będą musieli zmierzyć się z tymi bardziej trywialnymi czynnościami: od prasowania poczynając, a na zakupach kończąc. Wielkim sprawdzianem samodzielności będzie też przygotowywanie przekąsek na własną rękę.
Akademickie stołówki nie działają już tak prężnie jak jeszcze kilkanaście lat temu, a cena obiadu zamówionego w barze mlecznym jest na tyle wygórowana, że skutecznie odstrasza studentów od konsumpcji. Wolą kupić sobie potrawki w proszku albo fasolkę po bretońsku w szklanym słoiku. Lepszym, a na pewno zdrowszym, rozstrzygnięciem będzie zgłębienie tajników sztuki gotowania domowych zup pomidorowych.

Continue reading “Samodzielne pieczenie, czyli pierwszy dobry krok na drodze w dorosłe życie” »