Nowinki gastronomiczne

W jaki sposób kobiety chcą spędzać wolne piątkowe popołudnia, jeżeli w tygodniu pracują zawodowo

Kobiety są zmuszone godzić pracę zawodową z obowiązkami pozazawodowymi, czyli czyszczeniem kuchni czy codziennymi zakupami w markecie. Do tej listy trzeba byłoby jeszcze dopisać wychowanie dzieci, co przecież jest związane też z obowiązkową obecnością na wywiadówkach.

Continue reading “W jaki sposób kobiety chcą spędzać wolne piątkowe popołudnia, jeżeli w tygodniu pracują zawodowo” »

Jakie są plusy zdrowej żywności, jak dużo można zyskać na tym, że się zdrowo je

Współczesne życie to zwykle pośpiech, skażenie środowiska i wszechobecny stres. Wszystko to razem powoduje, że ciało nie otrzymuje przeważnie pełnego zestawu koniecznych mu do poprawnego działania składników odżywczych, a te które otrzymuje nie wypełniają dziennego zapotrzebowania albo nie są całkowicie przyswojone.

Continue reading “Jakie są plusy zdrowej żywności, jak dużo można zyskać na tym, że się zdrowo je” »

Samodzielne pieczenie, czyli pierwszy dobry krok na drodze w dorosłe życie

Rozpoczęcie edukacji w mieście daleko usytuowanym od obecnego miejsca zameldowania, jest dla młodzieży wielkim wyzwaniem. Oprócz chodzenia na ćwiczenia będą musieli zmierzyć się z tymi bardziej trywialnymi czynnościami: od prasowania poczynając, a na zakupach kończąc. Wielkim sprawdzianem samodzielności będzie też przygotowywanie przekąsek na własną rękę.
Akademickie stołówki nie działają już tak prężnie jak jeszcze kilkanaście lat temu, a cena obiadu zamówionego w barze mlecznym jest na tyle wygórowana, że skutecznie odstrasza studentów od konsumpcji. Wolą kupić sobie potrawki w proszku albo fasolkę po bretońsku w szklanym słoiku. Lepszym, a na pewno zdrowszym, rozstrzygnięciem będzie zgłębienie tajników sztuki gotowania domowych zup pomidorowych.

Continue reading “Samodzielne pieczenie, czyli pierwszy dobry krok na drodze w dorosłe życie” »