Archiwa tagu: świeżymi przyprawami

świeżymi przyprawami

Jak powinna wyglądać karta dań i akcesoria na stole w dobrych restauracjach?

Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, jadło i kelnerzy, kucharze. To też klienci, aranżacja wnętrza i niezmiernie ważne menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw dań serwowanych przez szefa kuchni, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Szanująca się restauracja ma porządną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i dobrze rozplanowana. To dwie najważniejsze cechy. Jeżeli nawet jest to zafoliowana kartka, to trzeba sprawdzać, czy folia nigdzie się nie odkleja. Jeśli to książeczka, to należy obejrzeć każdą pod koniec dnia i zobaczyć czy nie zapodziały się wśród kartek jakieś resztki jedzenia. To bardzo istotne żeby menu było czyste, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Ważne jest również to, by, co jakiś czas robić przegląd dań i odrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeżeli mamy ochotę zaprowadzić jakieś zmiany w karcie potraw pamiętajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo stworzyć całą kartę dań. Nie piszmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to bardzo brzydko wygląda.