Nie samą aranżacją pomieszczeń żyjemy! Po wykończeniu kuchni warto wypróbować jej możliwości, piekąc np. amarantuski! Dziś przepis na te smakowite, zdrowe ciastka.

przez | 5 grudnia 2021
Amarantuski to dobre ciasteczka, świetne jako przystawka, bo nie mają ani zbyt wiele kalorii ani glutenu. Można z tego powodu jeść je w większych ilościach nie martwiąc się, że przybędzie nam w biodrach. Oprócz tego jak na słodycze są bardzo zdrowe. Zawierają amarantus bogaty w wapń, żelazo, magnez, błonnik, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz cynk, potas i fosfor.

ciastka amarantuski

Autor: Leslie Seaton
Źródło: http://www.flickr.com
Dzięki temu, że w przepisie nie dodaje się specjalnie substancji słodzących, warto wzbogacić je słodkimi bakaliami np. suszonymi owocami: żurawiną, rodzynkami, bakaliami, morelami, wiórkami kokosowymi. Mamy możliwość też dodać coś innego, co posłodzi np. cukier puder. Do zrobienia ciasteczek potrzebujemy: dwie szklanki amarantusa ekspandowanego, dwa jajka, bakalie, szczyptę soli.

Z jajek tworzymy sztywną pianę, później dodajemy szczyptę soli. Następnie dosypujemy amarantus, oraz dodatki smakowe. Możemy dołożyć też trochę mąki pszennej i proszku do pieczenia, żeby ciasteczka mocniej się sklejały.

Po wymieszaniu lepimy małe ciasteczka w wybranym kształcie i wstawiamy do piekarnika na plus minus około dziesięć minut i pieczemy w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni.Nim ułożymy ciasta na blasze należy posmarować ją margaryną lub olejem. Jeśli użyjemy papier do pieczenia który nie wymaga natłuszczenia możemy z niego zrezygnować. Jeżeli ciasto nadal będzie kleiło się do rąk, to możemy zwilżyć je trochę wodą. Odwiedź stronę i dowiedz się więcej – tortem (polecamy więcej na temat) amarantuski

przepis na amarantuski

Autor: stu_spivack
Źródło: http://www.flickr.com
Po upieczeniu możemy posypać ciasteczka cukrem pudrem lub udekorować lukrem. U mnie w domu wszyscy domownicy zajada się nimi tak, że jeszcze lekko ciepłe znikają z talerza. Dobrze jest od razu przygotować je z podwójnej porcji. Wśród moich domowników pieczenie tych słodkości stało się już sobotnią standardem. Może właśnie tak uczcimy nowe meble kuchenne? Dowiedz się więcej o gotowaniu –