Czarną herbatę zalewamy wrzątkiem w drugim stadium wrzenia, czyli wówczas kiedy woda jest biała. Jeżeli zalejemy czarną herbatkę wodą niedogotowaną bądź wodą przegotowaną bez pęcherzyków powietrza, napar utraci swój mocny smak i aromat. Czarną herbatę parzymy blisko 3,5 do 4 minut, czasami krócej, w zależności od tego, z którym rodzajem czarnej herbatki mamy do czynienia. Szlachetne, najlepsze czarne herbaty parzy się krócej – 3 minuty.
Obecnie zdołamy wyróżnić sporo rodzajów czarnej herbaty. Jeśli intryguje nas najlepsza czarna herbata (np. kupiona tutaj: ), to naturalnie przypadnie nam do gustu Terry Lapsang Souchong. Herbata ta wywodzi się z Chin i parzy się ją zaledwie 2 – 3 minuty. Ma ogromnie intensywny smak, nieraz jest dołączana jako dodatek do innych herbat.
Jeżeli masz chęć poznać więcej informacji na prezentowany wątek – doskonale się składa, gdyż jest już pełna informacja (https://pizzahut.pl/restauracje/wroclaw), którą można zobaczyć tu.
Nadzwyczaj wyśmienitą herbatą jest również herbata Yunnan. Najszlachetniejsza jej postacią jest Yunnan Golden, lekko słodki napój, który bezsprzecznie zachwyci nas swoim wyśmienitym smakiem. Dobra czarna herbata to także liściasta herbata Assam Leaf, jaka wywodzi się z Indii. Herbata ta cechuje się niezmiernie wyrazistym smakiem, nieraz wolno w niej wyczuć korzenny posmak i łagodny orzechowy aromat.
Herbaty tej nie można przechowywać dłużej aniżeli dwa lata. Miłośnicy dobrej czarnej herbaty na pewno powinni też spróbować herbaty Ceylon Dimbula, jaka pochodzi ze Sri Lanki. Można ją podawać z mlekiem, śmietanką lub cytryną, jej napar ma czerwonobrązowy odcień, natomiast sama herbata charakteryzuje się świeżym, łagodnym smakiem. To zaledwie parę wyśmienitych i aromatycznych herbat, których należałoby spróbować – kup teraz na . Zalecamy również skosztowanie herbaty Keemun, jaka jest w dzisiejszych czasach uznawana za najlepszą herbatę na świecie. Charakteryzuje się bogatym, trochę dymnym smakiem.