Odkryj tajniki najlepszego winnego trunku, bo “życie jest za krótkie, żeby pić marne wino” – Goethe

Jeśli decyduje się na taki sposób, trzeba dekanter z winem, postawić w niezbyt ciepłe miejsce. Bardzo istotna jest cierpliwość w odniesieniu do win ciężkich, których aromat jest bardzo złożony, ale jego odkrywanie sprawia ogromną uciechę. Właściwe napowietrzanie odbywa się w wyrafinowanych dekanterach kryształowych – .
Skutek napowietrzenia wina przeprowadzić można także wprost w kieliszku. Istotna jest w tym przypadku adekwatnie duża pojemność kieliszka oraz jego kształt z szeroką powierzchnią parowania i zwężającymi się ku górze ściankami. Ozdobna butelka filtrująca (szczegóły pod linkiem- butelka filtrująca) do wina o swoistym kształcie – wąska u góry i mocno rozszerzająca się ku dołowi, stosuje się do przebiegu dekantacji i wykwintnego serwowania wina na stół.
Jeśli wino zostało poddane napowietrzaniu, obok karafki z winem, wskazane jest by stała adekwatna, pusta butelka i korek. Regułą jest, aby nalewać wina młode przed długo leżakującymi, serwować lekkie przed treściwymi, nalewać wytrawne przed słodkimi i najszlachetniejsze i najbardziej egzotyczne nalewaćna koniec.