W czym podawać zupkę – talerz, miseczka czy też bulionówka?


Jeśli zaciekawił Cię ten artykuł, poznaj dodatkowe informacje w tym temacie. Najlepiej sprawdź sam (https://maslove.pl/), odnajdziesz tu podobne wiadomości.
Podpowiadamy w czym podawać zupkę. Niechybnie posiadasz w swym kredensie przynajmniej dwa typy, a czasami nawet 3 typy naczyń do zupy i to w bogatym wydaniu. Najprościej naczynia do zupy można sklasyfikować jako talerzyk głęboki, miseczki do zupy jak też tzw. bulionówki. Na wykwintnych przyjęciach zupkę często serwuje się w niewielkich miseczkach. Owe z uchem bądź z dwoma są to bulionówki Chodzież. Nieraz zupkę podaje się również w małych kokilkach, w jakich zupa była zapiekana w piecu (dla przykładu francuska zupka z cebulą) lub maleńkim garnuszku. Bulionówkę stawia się na talerzu, na papierową serwetkę. Talerzyk musi być na tyle duży by mogła się też tam zmieścić łyżka, która winna się tam znaleźć przed a także po spożyciu. Aby usprawnić posiłek, można podać łyżkę troszkę mniejszą. W bulionówkach serwujemy zupki czyste i kremy na stół. Jeżeli do zupki serwujemy dodatki, powinno się ulokować je na oddzielnym talerzu po lewej stronie, a jeżeli oferuje się na dodatek widelczyk, wtenczas talerz z dodatkami oraz widelczykiem stawiamy po stronie prawej.
