Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze jest współcześnie coraz bardziej popularną formą gotowania. Niesie ono za sobą dużo drogocennych zalet, w szczególności zdrowotnych.Kluczową wartością gotowania na parze jest to, że dzięki temu sporządzane jedzenie nie traci witamin oraz wartości odżywczych.

gotowanie szparagów

Autor: Thermomix

Nawet jeżeli przygotowujemy zdrowe jedzenie, na przykład warzywa, to gotując je w zwykły sposób pomnijmy, iż najcenniejsze witaminy oraz minerały zostają w wodzie, którą w następnej kolejności wylewamy. Jeśli potrzebujemy jeść faktycznie zdrowo, oraz przy tym nasycać się bajecznym smakiem i wyrazistym kolorem przygotowanych potraw, to należałoby zdecydować się na gotowanie na parze (zwłaszcza, że obecnie w sklepach można kupić takie cuda jak np to. Na przykład, gotując ziemniaki w wodzie, stracą one aż 70 procent kwasu askorbinowego, w wypadku potasu, ziemniaki duszone tradycyjne mają go mniej aż o 50 procent, natomiast gotowanie na parze powoduje, że jest go mniej zaledwie o 6 procent. Różnica jest więc faktycznie wielka. Gotowanie na parze sprawia, że potrawy, które szykujemy są o wiele zdrowsze, bo dają organizmowi więcej wartościowych witamin i minerałów. Gotowanie (tutaj) w wodzie wypłukuje dużo cennych witamin, nie tylko potas, lecz także żelazo, wapń czy też magnez.

Zajrzyj do naszego portalu i kontynuuj zajmujących wpisów. Mamy ich tam sporo i wszystkie stworzyliśmy z myślą o Was.

Teraz bez problemu odszukamy rozmaite typy garnków, które są poświęcone do gotowania na parze, takich jak na przykład parowar, który jest urządzeniem niesłychanie wielofunkcyjnym. W parowarze możemy od razu przygotować parę różnorodnych potraw, albowiem ma on kilka poziomów, na przykład 2 albo 3. To sprawia, iż przygotowywanie posiłków jest sporo szybsze – garnek do parowania. Innym akcesorium do duszenia na parze jest sitko bambusowe, które zakłada się na zwykły garnek. Jest ono odporne na bardzo wysokie temperatury i bezsprzecznie okaże się przydatne w naszej kuchni.

Gotowanie na parze nie jest wcale kłopotliwe i czasochłonne, nieraz może zająć nawet mniej czasu aniżeli gotowanie w wodzie. Jeśli nie wiemy ile czasu gotować poszczególne warzywa, ryż lub kaszę, to informacje na ten temat z pewnością znajdziemy w Necie. W sieci znajdziemy również interesujące przepisy na potrawy gotowane na parze, aczkolwiek nie tylko. Jeśli ciekawią nas nietypowe potrawy to polecamy fondue, inaczej potrawę, która tworzona jest z roztopionego sera oraz białego wina.