Jak przed wielu laty kształtował się rynek wędlin i produktów mięsnych, jakie zmiany zaszły na nim w obecnych czasach.

Wielu ludzi zapewne pamięta jeszcze smak niepowtarzalnych kiełbas i wędlin sprzed wielu lat. Wykonywane całkowicie naturalnymi sposobami, bez żadnych dodatków i polepszaczy nie tylko miały świetny smak, ale również bez problemów wytrzymywały długi czas w lodówce. Lecz problemem było to, że częściej ich nie było niż były, zapewne ze względu na tę niedostępność ich smak tak długo się pamiętało.

śniadanie

Autor: Bielmar
Źródło: Bielmar
Następną zaletą wędlin z tamtego okresu było to, że do ich wytwarzania nie żałowano mięsa i dokładnie trzymano się przepisów. Zresztą jak jakaś kiełbasa (zobacz także podroby) miała daną nazwę, to nazwa ta zobowiązywała do tego, aby jej smak by na odpowiednim poziomie. Podobnie prezentowały się inne produkty mięsne, które także jeżeli już zjawiły się w sklepach, to były naprawdę dobre. Lecz taka sytuacja miała miejsce sporo lat temu, niestety zmiany, jakie ostatnio zaszły spowodowały, że w pewnej chwili pogoń za dochodami przesłoniła producentom wszystkie dotychczasowe zasady postępowania i normy, jakie kiedyś obowiązywały. W dużym stopniu do takiego stanu rzeczy się przyczyniło znaczne uwolnienie przepisów. Nagle każdy mógł dowolnie nazywać wędliny, jakie produkował, bez względu na recepturę. A z tym także zaczęło być różnie, bo nagle się okazało, że z jednego kilograma mięsa można spokojnie wyprodukować nawet trzy kilogramy szynki, która wprawdzie aż ociekała wodą i różnymi chemikaliami, ale za to była chwytliwie nazwana. Na szczęście okres taki zbyt długo nie trwał, bowiem klienci dość szybko po początkowym zachłyśnięciu się takimi nowościami zaczęli zwracać bardziej swoją uwagę na składy.

rodzina przy śniadaniu

Autor: Media Forum
Źródło: Media Forum
Regulacje prawne wymagają obecnie, aby każdy producent kiełbas podawał ich dokładny skład, a klienci zaczęli dokładniej studiować etykiety i kupować takie produkty, które miały jak najlepszy skład. Trendy te doskonale zauważyły również firmy wytwarzające wyroby z mięsa. W sklepach pojawiać się zaczęło bardzo dużo produktów, które zawierają w sobie jedynie naturalne składniki, i taki trend jest obecnie coraz bardziej widoczny (więcej: Nelpol – producent kiełbas).