Kiedy produkcja domowa różnych mięsnych przetworów zaczyna robić się opłacalna.

Nie ma nic lepszego na śniadanie od soczystej, aromatycznej wędliny na kromce świeżego chleba. Chłodnicze lady w sklepach gną się wręcz pod natłokiem rozmaitych kiełbas, szynek i salcesonów. Wszystkie będą kusić wymyślnymi nazwami i wspaniałym wyglądem. Lecz nie wszystkie są faktycznie smaczne. Nie mówiąc już o wpływie złych jakościowo wyrobów na zdrowie.

półmisek wędlin

Autor: ZM Pekpol
Źródło: ZM Pekpol
Dawniej, kiedy w sklepach wiało pustkami, prawdziwa szynka, kiedy udało się ją już kupić, pachniała i smakowała jak szynka i wytrzymywała długo bez psucia się. To dlatego, że tradycyjne przetwory mięsne były wówczas produkowane w oparciu o tradycyjne metody wędzenia czy pieczenia. Obecnie, kiedy liczy się ilość a nie poziom jakości, wszyscy producenci chcą jak najwięcej zarobić, oszczędzając na składnikach i produkując w taki sposób, żeby w możliwie krótkim czasie wyprodukować duże ilości wędlin (zajrzyj koniecznie). Na przykład, dawniej produkcja wędzonek wymagała odpowiednich pieców wędzarniczych, niezbędne było odpowiednie drewno, aby wyrób posiadał cudowny aromat – kliknij i zobacz. Teraz taśmowe niby wędliny, złożone ze sklejonych ze sobą kawałków mięsa, zanurza się na parę godzin w misie wypełnionej różnymi roztworami chemicznymi.

Wykonane w taki sposób produkty są niesmaczne, szybko się psują, lecz przede wszystkim mają koszmarny wpływ na zdrowie. Z tego więc powodu nie dziwi wcale, że zwiększająca się liczba osób zwraca uwagę na składniki i metodę wytwarzania wędlin. Co więcej, coraz bardziej liczna grupa konsumentów mających świadomość będzie wolała własnoręcznie zrobione przetwory mięsne – przetwory mięsne.

Mając sprawdzony przepis, można bez problemów upiec roladę schabową, lub własną domową szynkę. O pasztecie nie mówiąc, bo przecież to niemal tradycyjny świąteczny wyrób naszych babć. Kto będzie miał możliwości, może postawić sobie przy domu malutką wędzarnię i samemu produkować wędliny na własny użytek. Wbrew pozorom, wykonanie prawdziwej wędliny, albo soczystej szynki bardzo trudne nie jest, jednak wymaga nieco czasu oraz zaangażowania. Ale wysiłek będzie się opłacał, bo można zrobić wędlinę dokładnie tak doprawioną jak się lubi.