Nie samą aranżacją pomieszczeń żyjemy! Po wykończeniu kuchni warto wypróbować jej możliwości, piekąc np. amarantuski! Dziś przepis na te smakowite, zdrowe ciastka.

Amarantuski to dobre ciasteczka, świetne jako przystawka, bo nie mają ani zbyt wiele kalorii ani glutenu. Można z tego powodu jeść je w większych ilościach nie martwiąc się, że przybędzie nam w biodrach. Oprócz tego jak na słodycze są bardzo zdrowe. Zawierają amarantus bogaty w wapń, żelazo, magnez, błonnik, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz cynk, potas i fosfor.

ciastka amarantuski

Autor: Leslie Seaton
Źródło: http://www.flickr.com
Dzięki temu, że w przepisie nie dodaje się specjalnie substancji słodzących, warto wzbogacić je słodkimi bakaliami np. suszonymi owocami: żurawiną, rodzynkami, bakaliami, morelami, wiórkami kokosowymi. Mamy możliwość też dodać coś innego, co posłodzi np. cukier puder. Do zrobienia ciasteczek potrzebujemy: dwie szklanki amarantusa ekspandowanego, dwa jajka, bakalie, szczyptę soli.

Z jajek tworzymy sztywną pianę, później dodajemy szczyptę soli. Następnie dosypujemy amarantus, oraz dodatki smakowe. Możemy dołożyć też trochę mąki pszennej i proszku do pieczenia, żeby ciasteczka mocniej się sklejały.

Po wymieszaniu lepimy małe ciasteczka w wybranym kształcie i wstawiamy do piekarnika na plus minus około dziesięć minut i pieczemy w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni.Nim ułożymy ciasta na blasze należy posmarować ją margaryną lub olejem. Jeśli użyjemy papier do pieczenia który nie wymaga natłuszczenia możemy z niego zrezygnować. Jeżeli ciasto nadal będzie kleiło się do rąk, to możemy zwilżyć je trochę wodą. Odwiedź stronę i dowiedz się więcej – tortem (polecamy więcej na temat) amarantuski

przepis na amarantuski

Autor: stu_spivack
Źródło: http://www.flickr.com
Po upieczeniu możemy posypać ciasteczka cukrem pudrem lub udekorować lukrem. U mnie w domu wszyscy domownicy zajada się nimi tak, że jeszcze lekko ciepłe znikają z talerza. Dobrze jest od razu przygotować je z podwójnej porcji. Wśród moich domowników pieczenie tych słodkości stało się już sobotnią standardem. Może właśnie tak uczcimy nowe meble kuchenne? Dowiedz się więcej o gotowaniu – lovingit.pl.