Czym są liofilizowane produkty? W jakich produktach je znajdziemy? Dla jakich osób są najbardziej odpowiednie?

Liofilizacja, określana też jako suszenie sublimacyjne, jest procesem technologicznym, jaki w czasie zamrażania produktu, pozbywa się wody, z pominięciem procesu skraplania. Taki termin wydaje się nowy, lecz w przemyśle spożywczym panuje już długo, od pierwszej połowy XX wieku.
Wtedy to amerykanie otrzymali tak pierwsze produkty, była to kawa, a odbyło się to w roku 1938.

owoce liofilizowane

Autor: Demur
Źródło: http://demur.pl

Nie ulega wątpliwości, że liofilizacja to najbardziej właściwa metoda utrwalania żywności. Na pewno zabezpiecza różne produkty przed popsuciem, z drugiej strony zachowuje ich wartość odżywczą www.wgl.pl/category/skladnica-harcerska-sklep. W czasie tego procesu nie dochodzi do dużych strat witamin czy mineralnych składników. Liofilizaty są poza tym lżejsze, mniejsze niż ich normalne odpowiedniki, doskonałe więc są, by zabrać je na dłuższą wyprawę.
Na pewno każdy produkt nadaje się do liofilizacji, wiadomo jednak, jak tylko posiada w swoim składzie wodę i Składniki jakie zaliczyć można do suchej substancji, czyli białka, węglowodany i tłuszcz. Najbardziej często spotykane są w handlu warzywa oraz wybierane owoce liofilizowane. Jesteśmy w stanie je jednak odnaleźć i w innych produktach, takich jak dania, sosy instant, przyprawowe mieszanki czy kawy. Dość często używane są w produktach dla sportowców, jak mięso liofilizowane, które stanowi skoncentrowane źródło białka.
Tego rodzaju żywność stanowi wartościowy element zdrowej diety, a jest to związane nie tylko z jej solidnością, lecz również wysoką wartością odżywczą.

Takie liofilizaty pomocne są szczególnie osobom aktywnym fizycznie, ale także tym, co dużo podróżują. Warto się w takie zaopatrzyć, jeśli ważny jest dla nas najzdrowszy styl życia.