Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze jest współcześnie coraz bardziej popularną formą gotowania. Niesie ono za sobą dużo drogocennych zalet, w szczególności zdrowotnych.Kluczową wartością gotowania na parze jest to, że dzięki temu sporządzane jedzenie nie traci witamin oraz wartości odżywczych.

gotowanie szparagów

Autor: Thermomix

Nawet jeżeli przygotowujemy zdrowe jedzenie, na przykład warzywa, to gotując je w zwykły sposób pomnijmy, iż najcenniejsze witaminy oraz minerały zostają w wodzie, którą w następnej kolejności wylewamy. Jeśli potrzebujemy jeść faktycznie zdrowo, oraz przy tym nasycać się bajecznym smakiem i wyrazistym kolorem przygotowanych potraw, to należałoby zdecydować się na gotowanie na parze (zwłaszcza, że obecnie w sklepach można kupić takie cuda jak np to. Na przykład, gotując ziemniaki w wodzie, stracą one aż 70 procent kwasu askorbinowego, w wypadku potasu, ziemniaki duszone tradycyjne mają go mniej aż o 50 procent, natomiast gotowanie na parze powoduje, że jest go mniej zaledwie o 6 procent. Różnica jest więc faktycznie wielka. Gotowanie na parze sprawia, że potrawy, które szykujemy są o wiele zdrowsze, bo dają organizmowi więcej wartościowych witamin i minerałów. Gotowanie w wodzie wypłukuje dużo cennych witamin, nie tylko potas, lecz także żelazo, wapń czy też magnez.

Teraz bez problemu odszukamy rozmaite typy garnków, które są poświęcone do gotowania na parze, takich jak na przykład parowar, który jest urządzeniem niesłychanie wielofunkcyjnym. W parowarze możemy od razu przygotować parę różnorodnych potraw, albowiem ma on kilka poziomów, na przykład 2 albo 3. To sprawia, iż przygotowywanie posiłków jest sporo szybsze – garnek do parowania. Innym akcesorium do duszenia na parze jest sitko bambusowe, które zakłada się na zwykły garnek. Jest ono odporne na bardzo wysokie temperatury i bezsprzecznie okaże się przydatne w naszej kuchni.

Gotowanie na parze nie jest wcale kłopotliwe i czasochłonne, nieraz może zająć nawet mniej czasu aniżeli gotowanie w wodzie. Jeśli nie wiemy ile czasu gotować poszczególne warzywa, ryż lub kaszę, to informacje na ten temat z pewnością znajdziemy w Necie. W sieci znajdziemy również interesujące przepisy na potrawy gotowane na parze, aczkolwiek nie tylko. Jeśli ciekawią nas nietypowe potrawy to polecamy fondue, inaczej potrawę, która tworzona jest z roztopionego sera oraz białego wina.