W jaki sposób wyselekcjonować dobrą knajpkę?

Jakim sposobem sprawnie poruszać się w gąszczu restauracji? Czym pokierować się, selekcjonując przetestowaną restaurację?
Z całą pewnością powinniśmy zwrócić baczność na to, kto jest szefem kuchni.

http://anatewka-manufaktura.pl/kontakt/

Autor: Joe Haupt
Źródło: http://www.flickr.com

Czasy anonimowych, ukrytych gdzieś na zapleczu kucharzy przeminęły bezpowrotnie. To właśnie szef kuchni bierze odpowiedzialność za dania, które wychodzą z jego kuchni. Czytajmy recenzje, słuchajmy zdań naszych znajomych, sprawdźmy, czy i jakie gratyfikacje uzyskała restauracja. Przestudiujmy wnikliwie menu. Dzięki temu otrzymamy informacje, czy w pomieszczeniu kuchennym stosowane są świeże składniki sezonowe. Gdy zobaczymy zimą w menu truskawki bądź maliny, możemy być nieomalże pewni, że coś złego dzieje się w tejże knajpce i czym prędzej musimy ją opuścić. Warto również zwrócić uwagę, czy knajpka korzysta z półproduktów, czy kucharze przyrządzają wszystko od podstaw (szczegóły o manufakturze w Łodzi). Jeśli pieczywo i ciasta wypiekane są na miejscu, to znak, iż szefowi kuchni zależy na klientach oraz ma uczciwe podejście do swojego zawodu.
manufaktura łódź

Autor: Häagen-Dazs
Źródło: Häagen-Dazs
Inspiruj się nosem. Woń w knajpce ma pierwszorzędne znaczenie. Restauracje w Manufakturze pachną świeżo i smakowicie, co jest dobrym znakiem (sprawdź menu na anatewka-manufaktura.pl). Kieruj uwagę na czystość i na łazienkę – zazwyczaj będzie ona odzwierciedleniem podejścia w restauracji ogólnie. Doceń nietuzinkowość. Ja o wiele bardziej lubię punkty, które zaserwują mi świeżą, pyszną kanapkę niż następną kawiarnię serwującą kartonowego croissanta i gorącą kawusię.

Myślę, iż niekiedy nie liczy się, co, a jak będzie zaserwowane i przygotowane. Manufaktura Łódź obfituje w rozmaitego rodzaju lokale. Z pewnością znajdziesz tutaj lokal dla siebie.