Kupujemy noże, czyli na co zwrócić uwagę, by przygotowanie posiłków nie sprawiało problemów

Gotowanie to dziś nad wyraz popularne hobby. Uwielbiamy oglądać programy kulinarne oraz zapoznawać się z nowymi przepisami, by później przyrządzić smaczne potrawy we własnej kuchni. Jednakże, by móc robić je bez żadnych trudności, konieczne są właściwe akcesoria. Do kluczowych zaliczają się noże. Czym kierować się w czasie wyboru, aby krojenie i siekanie nie sprawiało problemów?

noże

Autor: Chroma
Źródło: www.SmakProstoty.pl

Nade wszystko zasadniczy jest materiał, z jakiego wykonane jest ostrze. Ostrze musi składać się z kilku warstw stali, jakie będą zapewniać jego wytrzymałość oraz pożądaną ostrość. Nikt bowiem nie chce kroić tępymi nożami, które nie tylko denerwują, ale również sprawiają, że plasterki wcale nie są idealne, a zupełnie na odwrót – obszarpane i na pewno nie nadają się do ułożenia na talerz dla gości. Dobrze jest skontrolować ostrość noża w sklepie, o ile pozwolą nam na to sprzedawcy. Jeżeli nie – musimy iść gdzie indziej, gdyż pewnie wcale nie są to dobre noże, skoro obawiają się oni zaprezentować ich działanie zaciekawionym klientom. Co więcej nóż powinien dać się naostrzyć. Niewątpliwie nie będzie to niedrogi nóż (np. noże damasceńskie japońskie), lecz po kilku piłowaniach nie stracimy połowy noża. W tanich nożach ostrze niebywale szybko się kruszy, przez co tak naprawdę wydajemy więcej, ponieważ musimy wymieniać noże właściwe co chwila. W nożach ważna jest także ich rękojeść. Rączka powinna być dostosowana do dłoni, tak, by ręka nie była zmęczona nawet podczas dłuższego krojenia. Materiał natomiast, z jakiego jest zrobiona, nie może powodować potliwości dłoni. Niektórzy mają z tym nie lada problem, dlatego nie warto go jeszcze powiększać.

noże ze stali

Autor: Chroma
Źródło: Chroma

Szczególnie popularna jest marka Zwiling. Noże (przykładowo – http://www.smakprostoty.pl/finezyjna-kuchnia/noze-niemieckie-wloskie-noze-noze-skandynawskie/noze-niemieckie-zwilling, które wychodzą z jej produkcji, z chęcią zakupują profesjonalni kucharze z całego świata. Dlaczego? Zwiling stał się niewątpliwym specjalistą w produkcji wysokiej klasy noży, jakie cechują się trwałością oraz estetyką. Najbardziej rekomendowany jest nóż damasceński, ponieważ stal, z której jest wykonany, zapewnia piękny wygląd oraz trwałość produktu. Dobrze mieć na uwadze noże niniejszego producenta, ponieważ z pewnością nie zawiodą naszych oczekiwań oraz jeszcze niejednokrotnie wrócimy do asortymentu przez niego wytwarzanego.