Jak powinna wyglądać karta dań i akcesoria na stole w dobrych restauracjach?

Lokal gastronomiczny to nie tylko budynek, dania i kelnerzy, kucharze. To również klienci, wystrój wnętrza i jakże istotne menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw dań proponowanych przez kucharza, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Renomowana restauracja ma porządną karta menu restauracji. Karta menu musi być schludna i przejrzysta. To dwie najważniejsze cechy. Jeżeli nawet jest to zalaminowany papier, to musimy sprawdzać, czy folia nigdzie nie odchodzi. Jeśli to książeczka, to trzeba obejrzeć każdą na koniec dnia i sprawdzić czy nie znalazły się wśród kartek jakieś resztki jedzenia. To bardzo istotne by menu było zadbane, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Ważne jest też to, by, co jakiś czas dokonać przeglądu dań i odrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeżeli chcemy zaprowadzić jakieś zmiany w menu nie zapominajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo wydrukować kartę dań. Nie piszmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to bywa kompromitujące.

Odpowiednie zbiorniczki na sól, pieprz, paprykę, oliwę itd.

Przyprawniki do soli i pieprzu

Autor: amyshuff
Źródło: http://www.flickr.com
Kiedy jesteśmy w lokalu gastronomicznym często widzimy na stolikach serwetniki i przyprawniki. Jeżeli jest to renomowana restauracja to na wszystkich stołach jest identyczny zestaw. Ale, jeśli znaleźliśmy się w pierwszej lepszej knajpie może być bardzo różnie. Prawda jest taka, że wszyscy mający lokale z gastronomią muszą zrozumieć, że musi być na sali ład. A jak wiemy diabeł tkwi w najmniejszych elementach. Nie można, więc powiedzieć, że nie trzeba zwracać uwagi na przyprawniki (sprawdź propozycje przyprawników). Bywa, że dostawcy napojów dają nam promocyjne gadżety, które później lądują na stołach w naszych knajpach. (szczegółyna ten temat> więcej pod tym linkiem)Nie jest to dobry pomysł. Warto kupić jednakowe zestawy na stoliki, które będą pasowały do wystroju lokalu. Dodatkowo trzeba pamiętać o przecieraniu przyprawników i wymianie przypraw, co jakiś czas. Nawet, jeżeli nie wszystko zostało zużyte, to trzeba chociażby raz w miesiącu wyrzucić z nich wszystko, umyć je i zapełnić świeżymi przyprawami. Nie zapominajmy też o tym by upewnić się, czy ktoś nie pobrudził serwetek i czy nie musimy ich wymienić. Wiadomo, że możemy wymieniać jeszcze sporo ważnych drobiazgów, które odpowiadają za spójną całość. Jeżeli nie będziemy odkurzać pajęczyn z sufitu to światło (więcejo tym- sprawdź więcej)nie będzie odpowiednie. jeśli krzesła będą się lepiły to klienci do nas więcej nie wrócą. jeśli nie będzie unosił się miły zapach na sali, to klienci nie będą chcieli nic zamówić. Wszystko jest istotne, żeby całość zapraszała do konsumpcji i do powrotów. Jeżeli bardzo interesuje Cię to zagadnienie, polecam tę stronę – www.decorest.pl/category/okladki-menu.