Higiena ważnym wyznacznikiem doboru restauracji

Kluczowym celem wszelkiej restauracji jest zdobycie ufności i zadowolenia klientów. Doskonale wiadomo że, by pozyskać dobre wrażenie konsumenta należy zadbać o kilka spraw. Niezwykle istotną rolę w restauracjach odgrywa czystość, konsumenci wkraczając do restauracji zwracają na to uwagę, bowiem czystość oraz schludność restauracji jest pierwszym odczuciem klienta i jest kluczowe w dalszej ocenie.

potrawy serwowane w restauracji

Źródło: pixabay.com
To właśnie wygląd restauracji oraz dań przyciąga wzrok gości, „jemy najpierw oczami”. Nabiera to wyjątkowego znaczenia w okresie Internetu – dziś nawet małe niedociągnięcie może mieć ogromnie poważne konsekwencje. Opinie klientów na temat czystości w danym lokalu przekładają się na całościowe wrażenie o nim. W razie, gdy restauracja (zobacz p2.wroclaw.pl) decyduje się na tzw. open kitchen, gdzie klienci mogą zobaczyć w jaki sposób przyrządzane są ich dania, trzeba zwrócić wyjątkową uwagę na stan czystości kuchni, a także przyrządów w niej stosowanych. Musimy też pamiętać o tym, iż restauracje podlegają pod restrykcyjne zasady higieniczno-sanitarne, jakie regulowane są przez prawo.
Muszę jednak uznać, iż utrzymanie schludności w restauracji, jaką na co dzień odwiedza paruset klientów stanowi duże wyzwanie. Główną wytyczną, której bezwzględnie powinniśmy przestrzegać, jest systematyczność i podział zadań. Wedle mnie to jest klucz do sukcesu. Jakiekolwiek zaniedbanie rodzi zaległości, jakie później trudno nadrobić, gdy klienci czekają. Szczególnie, iż zbyt późne usuwanie tłustych poplamień np. z filtrów kominowych kosztuje sporzej czasu a także środków – więc jest po prostu nieopłacalne a czasami i niebezpieczne.

restauracja, potrawa

Autor: Kent Wang
Źródło: http://www.flickr.com
By sprostać temu wyzwaniu za czystość swojego stanowiska pracy odpowiedzialny musi być każdy z pracowników kuchni. Restauracja winna być porządkowana gruntownie po zakończeniu każdej zmiany, jednakże rzecz jasna na bieżąco reagujemy, gdy pojawi się takowa potrzeba. Każdy z pracobiorców winien zostać przeszkolony jak też dokładnie wiedzieć, na co ma kierować uwagę. Higiena rąk, spinanie włosów, używanie odrębnych ścierek do różnych czynności są to podstawy, o których wszyscy muszą pamiętać. Do czyszczenia urządzeń kuchennych trzeba używać środków renomowanych producentów, na przykład Cid line (chemia).