Prowadzisz restaurację? Odkryj, co powinieneś uczynić, aby zadbać o swych klientów.

Jeżeli zamierzasz otworzyć własną restaurację, powinieneś zdawać sobie sprawę z tego, iż sukces Twojego przedsięwzięcia nie tkwi wyłącznie w znalezieniudobrego kucharza i kelnera. Odkryj, co jeszcze decyduje o sukcesie dobrej restauracji.

Sprawdzony personel to klucz do sukcesu

http://decorest.pl/category/okladki-menu

Autor: Iain Cameron
Źródło: http://www.flickr.com

Jeżeli pragniesz otworzyć swą własną restaurację (elegancka restauracja) zapewne wiesz, iż jest to jeden z cięższych biznesów. Najważniejszą sprawą jest zatrudnienie dobrego kucharza. Podczas rozmowy rekrutacyjnej nie patrz wyłącznie na umiejętności danej osoby. Dowiedz się w jaki sposób Twój przyszły kucharz mówi o jedzeniu. Jeżeli wyczujesz w nim pasję do gotowania, masz pewność, iż to jest właściwa osoba. Pamiętaj niezawodny kucharz rozkręci każdą restaurację. Drugą rzeczą, o którą musisz zadbać jest obsługa, czyli sprawdzeni kelnerzy czy kelnerki. W trakcie wyboru odpowiedniej osoby na to stanowisko, zwróć dużą uwagę na dotychczasowe doświadczenie kandydata. Uważa się, że bycie kelnerem/kelnerką, to nic szczególnego. Nie wierz w to powiedzenie. Kelner to wizytówka Twej restauracji.

Przyprawniki, czyli diabeł tkwi w szczegółachNo dobrze. A zatem załóżmy, iż masz świetną załogę. Zgadnij, co jeszcze powinieneś zrobić, by Twoi goście byli za każdym razem zadowoleni z Twoich usług. Oprócz dobrego jedzenia szalenie ważne są drobiazgi, takie jak przyprawniki – kliknij i sprawdź. Powinieneś zatroszczyć się o ich odpowiednią ilość i jakość. Na każdym stole powinny znajdować się pojemniczki z rozmaitymi przyprawami. Nie możesz dopuścić do sytuacji, w której Twoi goście będą dzielić się przykładowo jedną solniczką (podawaną z rak do rąk).

Karty menu restauracjiKolejną istotną kwestią jest menu. Miej świadomość, iż wizualny aspekt karty menu restauracji, również decyduje o tym, w jaki sposób Twoi goście będą Cię oceniać. Nie możesz pozwolić na to, by potrawy w menu były nieuporządkowane. Potrawy powinieneś pogrupować tematycznie. Wyodrębnij przystawki, dania główne, śniadania, kolacje, desery. Dobrze jest uporządkować dania mięsne oraz bezmięsne.

Nie proponuj dużej ilości dań. Restauracja odnosi sukces, kiedy specjalizuje się w wybranych daniach. Przykładowo możesz założyć restaurację rybną, restaurację wegańską, wegetariańską albo zwykłą-niezwykłą pierogarnię. Istotne jest to, aby być konsekwentnym w swoich wyborach. Pamiętaj, że zazwyczaj restauracje, które oferują „wszystko”, nie cieszą się dobrą opinią.

A więc środek do sukcesu, to specjalizacja. Jeżeli chcesz stworzyć wyjątkową kartę menu, możesz zlecić opracowanie graficzne karty dobrej agencji reklamowej. Możesz również kupić karty menu restauracji w sklepie. Pamiętaj, w prowadzeniu swojej restauracji najważniejszy jest pomysł, dobry zespół i miłość do jedzenia.