Zapach, również idealny smak kawy w ziarnach

Smakosze kawy znajdą na półkach sklepowych kawę w wersji zmielonej, oraz ziarnistą. To, w jakich warunkach dorastają ziarna kawowca, ma wpływ na ich smak i zapach.

Przyczynia się do tego wysokość nad poziomem morza, rodzaj podłoża, insolacja, temperatura, i opady.
Kawa ziarnista Pellini to mieszanka składająca się z troskliwie wyselekcjonowanych gatunków górskich arabiki pochodzących z Ameryki Łacińskiej. Proces wyrobu kawy odbywa się z zachowaniem najwyższej formy metod. Każda z odmian ziaren jest palona osobno, w malutkich porcjach, powoli, także w odpowiedniej temperaturze. Kompozycja perfekcyjna dla prawdziwych ekspertów i miłośników kawy. Szczególny smak kaw z palarni Pellini jest uznany w przeszło 30 państwach i zachwycają pasjonatów kawy na całym globie – http://qualiashop.pl.
Kawy ziarniste to dwa gatunki ziaren, arabika i robusta. Pierwsza z nich jest wyraźnie szlachetniejsza i bardziej skomplikowana w uprawianiu, a co za tym idzie kosztuje więcej. Różnice pomiędzy arabiką i robustą to nie tylko komplikacja w uprawie, bądź cena ziaren, lecz również smak, zapach, oraz zawartość kofeiny. Kawa w ziarnach uzyskuje pełnię zapachu parę dni po wypaleniu, a przechowywana w dokładnie zamkniętym opakowaniu utrzymuje świeżość przez mniej więcej trzy tygodnie, zmielona traci smak i zapach prędko.
czytaj

Autor: Christophe
Źródło: http://www.flickr.com
Wiele osób zastanawia się czy nie pójść łatwiejszą drogą i nie kupować kawy rozdrabnianej.

Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem automatycznego ekspresu do kawy z wkomponowanym młynkiem, czy też młynka, który pozwala na równe i precyzyjne zmielenie ziaren, to zdecydowanie powinien wybierać kawę ziarnistą.