Japońskie piękno, kunszt, duchowość i praca, a wszystko to w bezcennym ostrzu noża

Japonia od wieków zachowuje oddanie do rzemiosła, ludzi i pracy. Z tego powodu ostrza tj. miecze lub noże zajmują w kulturze istotne miejsce.

warto zerknąć na http://www.smakprostoty.pl

Autor: Adidas
Źródło: Adidas
Utrzymanie w idealnym stanie coraz mocniej technologicznie rozwiniętych oraz ostrzejszych noży wymaga profesjonalnego sprzętu wspomagającego. Dobrze znane na rynku ostrzałki ceramiczne są zastępowane bardziej zaawansowanymi kamieniami, dobrym przykładem są ostrzałki zwilling, w których skład poza ceramicznymi kamieniami wchodzi także ultra twarde szkliwo. Niewątpliwą zaletą takiej ostrzałki jest to, że nie zetrze się ona i może służyć przez lata w przeciwieństwie do jej ceramicznej namiastki. Najwyższej klasy noże muszą być regularnie ostrzone oraz przechowywane w odpowiedni sposób, zdecydowanie nie w szufladzie z pozostałymi ostrzami, ani nie w zwykłym drewnianym bloku szczelinowym, gdyż ostrze się szybciej stępi. Ostrzałki zwilling mają wieczną gwarancję, ale i adekwatną w stosunku do jakości cenę. Nadają się one doskonale do wyjątkowo ostrych japońskich noży zwilling miyabi. Te noże to esencja ładu, klasyki i wdzięku, są wysoko cenione w kulturze Japonii, są ucieleśnieniem piękna i ostrości. Wszystkie noże z tej serii charakteryzują się ergonomicznymi rękojeściami, doskonałym balansem, ostrzem wykonanym z najwyższej jakości surowców – ostrzałki zwilling. Zwilling miyabi to noże wręcz ekstremalnie ostre, najtańszy japoński nóż oscyluje w przedziale 350-400 złotych, a najdroższe noże to wartość nawet kilkunastu tysięcy złotych. Przy produkcji takiego noża ma znaczenie dobór stali, ilość węgla, który jest elementem składowym i cały proces, czyli hartowanie, szlifowanie, ostrzenie itd. Japońskie noże najlepiej przechowywać na magnetycznych listwach, pulpitach lub w oryginalnych opakowaniach. Do bardzo modnych należą również japońskie noże kichiji są one nazywane japońskimi dziełami sztuki kowalskiej oraz wykonywane są w regionalnej kuźni w Sakai, jeden nóż tworzony jest nawet kilka tygodni. Są produkowane z perfekcyjnej stali Yasuki Shirogami, unikatowej stali Yasuki Aogami Blue oraz damasceńskiej stali węglowej. Noże kichiji są przykładem niezwykłej maestrii i perfekcji graniczącej z genialnością. Rączka ostrza wykonana jest z drewna magnolii, a klasa ostrości jest idealna – wejdź.

Po zetknięciu się z japońskimi nożami następuje kilka etapów, tj. niewypowiedziany zachwyt oraz zauroczenie, by kolejno przejść do większego zrozumienia, lecz i zdystansowania się, a skończyć na ukształtowanej pasji, realnej miłości i bardzo pełnym zaangażowaniu, co i tak nie pozwoli na pełne poznanie istoty japońskich noży, które według panującej opinii same dobierają sobie właścicieli. Jest w nich poza urodą i ostrością coś mistycznego.