Z jakiej przyczyny warto pić soki

Typowy Polak pije na rok w przybliżeniu 25 l. soku. Niemało. Niestety, nie każdy owocowy trunek, który zdołasz wyszukać na sklepowej półce, jest faktycznie sokiem. Soki to najbardziej cenne owocowe napitki, jakie zdołasz odnaleźć na sklepowej półce, a to dlatego, iż nie powinny nieść sztucznych aromatów i konserwantów.

zdrowo i na diecie

Autor: Pink Sherbet Photography
Źródło: http://www.flickr.com
Soki można podzielić na: soki świeże – to soki, które nie pasteryzowane, dzięki czemu zachowują one więcej wartości odżywczych. Takowe soki posiadają bardzo krótki termin zdatności do spożycia, z tej przyczyny lokuje się je w schładzarkach, zazwyczaj w butelkach szklanych; pasteryzowane soki – jeżeli są poddawane delikatnej pasteryzacji (w temperaturze do 80 stopni), ich okres zdatności konsumpcji wynosi kilka tygodni, a wartości odżywcze są podobne jak w przypadku soków jednodniowych. Takie soki wyprzedaje się z reguły w szklanych butelkach. Soki w kartonikach to te, które poddano pasteryzacji w temp. 100 stopni Celsjusza. Ich termin zdatności do spożycia jest o wiele dłuższy, niestety zawartość witamin oraz minerałów jest o wiele mniejsza. Soki świeże tłocznia soków odciska ze świeżych warzyw i owoców, podczas gdy soki pasteryzowane w sporej większości wytwarza się z pulpy, a więc koncentratu. Soki możemy także podzielić na warzywne, jakie są mniej kaloryczne, niosą mniejsze ilości cukru, a również owocowe. Termin nektar kojarzy się niektórym z napojem bogów, czyli czymś wartościowym, nadzwyczajnym. Niestety, w nomenklaturze spożywczej to coś całkiem innego. Nektar owocowy to silnie rozrzedzony sok wyprodukowany z koncentratu albo świeżych owoców, mieszczący uzupełnienie cukru (jest go więcej aniżeli w dosładzanych sokach). Nektar nie zawiera sztucznych barwników jak też konserwantów. Napój zaś to najmniej wartościowy owocowy artykuł przeznaczony do picia. Mieści około 20% soku owocowego, pozostała reszta to kwasek cytrynowy, cukier, woda a także sztuczne substancje, takie jak aromaty, konserwanty, barwniki.

Jedzenie

Źródło: http://www.sxc.hu/
Wartość odżywcza soków jest uzależniona od tego, czy sok jest sporządzany z pulpy, czy świeżo odciskany z owoców lub jarzyn. Te ostatnie są o tyle korzystne, iż niosą wiele witamin oraz minerałów. Syrop glukozowo-fruktozowy dodawany do napojów, nektarów oraz poniektórych soków jest niekorzystny. Dobrze wybierać soki z dopiskiem bez dodatku cukru.