Kawa Arabica – wysokiej jakości odmiana o znakomitym aromacie

Arabica zalicza się do kaw wysokiej jakości. Jest łagodna i jednocześnie aromatyczna, a poza tym delikatnie kwaskowata, dzięki czemu świetnie pobudza.
Czym cechuje się ten rodzaj kawy?

Kasza jaglana

Autor: Kupiec
Źródło: Kupiec
Kawa Arabica to najstarszy oraz najbardziej popularny gatunek kawy. Występuje w ponad dwudziestu odmianach! Wywodzi się z Etiopii, uprawiana jest na wyżynach Kolumbii oraz Brazylii, w Indiach, Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze i Karaibach. Ziarna Arabiki wyróżniają się charakterystycznym wyglądem – są podłużne, zielonkawe i mają jasną, prostą bruzdę. Zawierają niewielką ilość kofeiny (od 1 do 1,7%), jednakże po zmieleniu i zaparzeniu dają doskonały smak. Napar z Arabiki jest łagodny, delikatnie kwasowaty, nierzadko wyczuwalny jest słodki, czekoladowy posmak. By wydobyć głębię aromatu oraz smaku Arabiki najlepiej zaparzać ją w ekspresie ciśnieniowym – świetna kawa do biura – https://www.cafeborowka.pl/Kawa-do-biura-cabout-pol-33.html arabica.

kotłownie parowe2

Autor: Nicholas Lundgaard
Źródło: http://www.flickr.com
kawa świeżo palona

Autor: brownpau
Źródło: http://www.flickr.com
Na co warto zwrócić uwagę, by kupić doskonałej jakości kawę?
Wysokiej jakości kawa Arabica sprzedawana jest w specjalnych opakowaniach z jednostronnym filtrem, dzięki któremu na długo zachowuje świeżość. Kawę Arabikę najlepiej kupować ziarnistą, ponieważ w takiej formie dłużej zachowuje pełnię swojego aromatu i smaku. Sklepy specjalizujące się w sprzedaży kawy często proponują również mielenie ziaren na preferowaną przez klienta grubość, bezpośrednio przed wysyłką. Świetnym wyborem jest kawa – www.cafeborowka.pl/ świeżo palona – elephant.

Najlepszy smak kawy wyczuwalny jest pomiędzy 5 a 30 dniem od daty palenia (data palenia kawy powinna być wskazana na etykiecie informacyjnej na opakowaniu). Warto wiedzieć, że kawa może być palona na różny sposób, natomiast standardowo palona jest na średnio.