W czym podawać zupkę – talerz, miseczka czy też bulionówka?

Zawiesiste bądź rzadkie, o konsystencji kremu, z makaronem czy bez. Sycące bądź lekkie, esencjonalne a także dostatnie w witaminy – zupy.
Konsumujemy je od berbecia.

Bulionówki Ćmielów

Autor: Franklin Heijnen
Źródło: http://www.flickr.com
artykuł

Autor: Naturhouse
Źródło: Naturhouse
Żurek, bulion, barszcz, kapuśniak, pomidorowa, gulaszowa oj, długo by wyszczególniać. Polacy wprost kochają zupki i konsumują ich najwięcej na świecie. Podpowiadamy w czym podawać zupkę. Niechybnie posiadasz w swym kredensie przynajmniej dwa typy, a czasami nawet 3 typy naczyń do zupy i to w bogatym wydaniu. Najprościej naczynia do zupy można sklasyfikować jako talerzyk głęboki, miseczki do zupy jak też tzw. bulionówki. Na wykwintnych przyjęciach zupkę często serwuje się w niewielkich miseczkach. Owe z uchem bądź z dwoma są to bulionówki Chodzież. Nieraz zupkę podaje się również w małych kokilkach, w jakich zupa była zapiekana w piecu (dla przykładu francuska zupka z cebulą) lub maleńkim garnuszku. Bulionówkę stawia się na talerzu, na papierową serwetkę. Talerzyk musi być na tyle duży by mogła się też tam zmieścić łyżka, która winna się tam znaleźć przed a także po spożyciu. Aby usprawnić posiłek, można podać łyżkę troszkę mniejszą. W bulionówkach serwujemy zupki czyste i kremy na stół. Jeżeli do zupki serwujemy dodatki, powinno się ulokować je na oddzielnym talerzu po lewej stronie, a jeżeli oferuje się na dodatek widelczyk, wtenczas talerz z dodatkami oraz widelczykiem stawiamy po stronie prawej.
miseczki do zupy

Autor: Daniel Kruczynski
Źródło: http://www.flickr.com

Bulionówki Ćmielów sprawdzą się na wszelkiego typu imprezkach.

Miska to postać pośrednia między talerzykiem a bulionówką. Przez wzgląd na swą wielkość, dla wielu jest to ulubiona forma serwowania jak też konsumowania zupy, szczególnie na co dzień.