Sprawdzone wskazówki kucharskie oraz przepisy na tort i szarlotkę

Zapaleńcy wypieków na pewno nieprzerwanie ćwiczą swoje umiejętności. Najlepsze porady kulinarne odszukamy oczywiście u naszych rodziców oraz dziadków. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie nie tylko pielęgnują piękne tradycje, lecz też sprawiają, że wypieki są fenomenalnie pyszne. Wiele porad kulinarnych i przepisów na nadzwyczajne ciasta odkryjemy też w Necie, na stronach poświęconych wypiekom.

przepis jak upiec tort

Autor: Farther Along
Źródło: http://www.flickr.com

Jeśli pragniemy zrobić tort lub szarlotkę oraz zależy nam na tym, by ekspresowo odnaleźć jakiś nietuzinkowy przepis to w Internecie znajdziemy ich dużo. Są one ogromnie zróżnicowane, w dzisiejszych czasach torty umieją być naprawdę nadzwyczaj twórcze. W Internecie odszukamy nie tylko przepis na tort czekoladowy czy też waniliowy, lecz także przepisy na torty z marcepanem, z owocami, orzechami, z różnorodnego rodzaju kremami i niemało innych. Sporą popularnością cieszą się też torty bezowe i torty na francuskim cieście. Z racji tego, że żyjemy w czasach, w jakich multum jednostek cierpi na alergie czy uczulenia, w Necie aż roi się od przepisów na torty bezglutenowe czy gryczane, które również zachwycają wspaniałym smakiem. Nie każdy tort musi być skomplikowany w przygotowaniu, mnóstwo przepisów charakteryzuje się naprawdę ogromną łatwością wykonania. Jeśli jednak dopiero zaczynasz swoją przygodę z wypiekami, to z początkiem możesz spróbować zrobić szarlotkę.

szarlotka

Autor: http://sxc.hu
Źródło: http://sxc.hu

Szarlotka wielu postaciom kojarzy się ze smakiem dzieciństwa, to dobre, delikatne ciasto z jabłkami, które zachwyci nawet najbardziej wybredne osoby. Przepis na szarlotkę jest banalnie łatwy, z wykonaniem tego ciasta niewątpliwie poradzi sobie każdy. Będzie nam niezbędna mąka, margaryna, jajka oraz drobinka cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Co więcej potrzebny będzie też cukier oraz oczywiście jabłka na nadzienie do ciasta. Upieczoną szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem albo cynamonem, jaki znakomicie podkreśli smak nadzienia jabłkowego.