Silikonowe formy do wypiekania i szpryce do dekoracji jako rzeczy potrzebne każdej pani domu podczas pieczenia ciastek i tortów.

Silikonowe formy do pieczenia to decyzja aktualnego kucharza. Są lekkie i praktyczne, w wielu różnych kształtach. Formy silikonowe mogą służyć nie tylko do pieczenia, ale również schładzania i mrożenia. Pieczenie ciast i ciasteczek to fach, któremu poświęcamy się przede wszystkim przy różnorakich sytuacjach i świątecznych okazjach. Celebracja spotkań rodzinnych czy też w grupie przyjaciół przy pysznej kawie nie może być bez słodkich wypieków.

Tort weselny biało-czarny

Autor: www.pracowniatortow.com.pl
Źródło: www.pracowniatortow.com.pl
Te domowe i przygotowane własnoręcznie nie mają sobie równych. Silikonowe formy do pieczenia (link do witryny) są wspaniała propozycją nawet dla wymagających i niepewnych rezultatów swej pracy. Formy te umożliwiają bowiem proste i wygodne pieczenie również początkującym, jak i znawcom. Silikon, z jakiego wytworzone są foremki to w 100% neutralny surowiec. Foremki te są zupełnie odporne na działanie żywności, też kwasów będących w niektórych owocach. Formy nie mają także powłoki nieprzywierającej lub lakieru, jakie mógłby odpaść lub zetrzeć się i przedostać się do żywności. Nie mogą też rdzewieć. Jest to taki sam odmiana silikonu, z którego wyprodukowane są smoczki dla dzieci. Jest hipoalergiczny oraz nie sprzyja rozwojowi bakterii oraz grzybów. Są całkowicie neutralne dla jedzenia, nie mają zapachu, który można by przekazać wypiekanych w nich potrawom. Nie mają także zupełnie żadnego wpływu na ich smak.

Foremki silikonowe są właściwie wieczne i przy prawidłowym użytkowaniu będą doskonale sprawdzać się przez dziesiątki lat. Trzeba też uważać, aby nie kroić ciasta przed wyjęciem z formy. Formy silikonowe są niezwykle miękkie i bez trudu możemy je przeciąć. Ciasto należy przedtem zawsze wyjąć z foremki, co jest łatwe, bo formy te mają właściwości nieprzywierające i ciasto bez trudu się wysunie. Formy silikonowe mają przez całe swoje życie barwę. Nie wyblakną, nie zżółkną, nie brązowieją. Foremki silikonowe, w odwrotności do blaszanych, są nierdzewne i nietłukące. Nie można ich zniszczyć zgnieceniem, gdyż zawsze po odkształceniu odzyskują swój podstawowy kształt.

Bardzo potrzebną rzeczą podczas wypiekania tortów czy też ciast jest szpryce do dekoracji – szczegóły. Szpryca to urządzenie do wyciskania kremu, masy i bitej śmietany. Ma kształt pistoletu czyli tuby z rączką.